top of page

Hulp & Tips om pdf-bestanden voor te bereiden, te printen
en af te werken

PDF Documenten

Sla je bestanden altijd op als een PDF document, office documenten zoals “Word” hebben de eigenschap lettertypes of layout wijzigingen aan te brengen wanneer je deze opent op een ander computer dan waarop je ze hebt ontworpen. Je kan dit makkelijk doen door te kiezen voor “document opslaan als” of door het te “exporteren”, al naargelang de software die je gebruikt.
 

Bij het gebruik van “Adobe” software zoals “photoshop” of “illustrator” is er ook de mogelijkheid om de gebruikte lettertypes (fonts) aan het PDF document toe te voegen, hiermee vermijd je wijzigingen aan lettertypes die niet door onze printer zijn gekend in andere lettertypes of rare tekens. Dit is vooral handig wanneer je speciale lettertypes hebt gebruikt of symbolen zoals in wiskundige formules. Probeer er ook voor te zorgen uw document op het juiste formaat (A5, A4, A3,...) te maken zodat deze op 100% kunnen worden geprint.
 

We kunnen deze uiteraard makkelijk schalen, maar bij het vergroten geeft dit kwaliteit verlies in afbeeldingen, bij het verkleinen kan tekst misschien moeilijk leesbaar worden. Uiteraard kunnen we ook niet-PDF documenten printen, maar dan op eigen risico van de ontwerper.
 

Vergeet zeker niet je PDF document te controleren, misschien is er wel iets mis gelopen bij het omzetten naar PDF, controleer of alle afbeeldingen, lettertypen en layout goed zijn voor druk, het is voor ons namelijk onmogelijk te weten of er iets ontbreekt en/of je layout niet juist is.

Marges & Bleeds

Marges & Bleeds voor Snijden.
 

Indien je printwerk moet worden bijgesneden (rode lijn op fig.1), ingebonden of een andere afwerking ondergaan is het aan te raden rekening te houden met marges.
 

Plaats tekst of belangrijke informatie niet te kort tegen de rand, een goede marge is 5 tot 10 mm (groene lijn op fig.1), indien je drukwerk aflopend is (afdruk tot op de rand) dan werk je best met een bleed (blauwe lijn op fig.1) dit om witte randen te vermijden aangezien het onmogelijk is juist tussen de print en het wit van het papier te snijden.

Marge voor Inbinden.

Indien je documenten moeten worden ingebonden voorzie je best een marge van 1 cm (Fig.2) aan de zijde waar de binding komt, op die manier vermijd je dat tekst of afbeeldingen in de rug verdwijnen of worden geperforeerd voor het aanbrengen van ringen.

marge

Bestelling plaatsen

Wanneer je een bestelling plaatst geef je best zoveel mogelijk info, op die manier weten we precies wat er moet gebeuren met uw documenten, en kunnen we ook een correcte prijs maken.

1) Enkelzijdig of Dubbelzijdig afdrukken?

2) Zwart-Wit of Kleur?

3) Formaat? (US, A6, A5, A4, A3, A2, A1, A0, ... of custom formaat)

4) Moet er worden geperforeerd? (2 of 4 gaatjes)

5) Moet er geniet worden en zo ja in welke hoek of moet het een dubbel nietje zijn?

6) Welke papiersoort wil je gebruiken?
Moet enkel de cover in een speciale papiersoort? (Dikker papier, gekleurd papier)

7) Moeten uw documenten worden ingebonden? (PVC ringen, Metalen ringen, gelijmd)

8) Moet er nog extra worden afgewerkt of veredeld. (Rillen, Vouwen, Lamineren, plooien en nieten, ...)

9) Wanneer wenst u deze opdracht klaar te hebben en komt u deze ophalen of had u deze liever verzonden of
geleverd gezien?

10) Vermeld ook uw telefoon nummer, even bellen bij een vraag gaat meestal veel sneller dan via e-mail.

Planafdruk & Posters

Planafdruk

Plannen worden altijd in kleur afgedrukt op 90 gram papier. Dit papier is altijd ROL Media, daarom hebben wij verschillende rolbreedtes beschikbaar om alle standaardformaten te kunnen printen. De machine snijd deze dan af op lengte.

Maximale lengte om te printen : 15 meter
Maximale lengte om te vouwen naar A4 : 3 tot 6 meter.

Beschikbare rolbreedtes planafdruk :
297 mm : A4 hoogte (A3 breedte)
594 mm : A2 hoogte (A1 breedte)
841 mm : A1 hoogte (A0 breedte)
914 mm : Breedste rol voor planafdruk

Blueback Affiches

Blueback affiches zijn enkel verkrijgbaar vanaf 10 (identieke) stuks en worden geprint op bluebackpapier van 110 gram. Deze zijn ideaal voor affiches op groot formaat en budgetvriendelijk. Ze kunnen ook buiten worden gebruikt voor heel korte termijn.
Rolbreedte Blueback : 1060 mm, Printlengte : 15 meter.

Posterprint in Fotokwaliteit

Posters worden geprint op 190 gram satijnglans papier en zijn uiteraard iets duurder dan bovenstaande opties. Hiervoor hebben wij en printer met maar liefst 12 kleuren om zoveel mogelijk details en kleurschakeringen te kunnen printen. Ideaal om u mooiste foto’s op af te drukken in posterformaat.
Rolbreedte Poster : 1060 mm, Printlengte : 3 meter.

bottom of page